03/03/2020

У препуној сали Центра за културу синоћ је премијерно приказан Филм „ТЕЖИНА ЛАНАЦА 3“ српско – канадског режисера и продуцента Бориса Малагурског.
Премијери је присуствовао и сам Малагурски тако да је многобројна беранска публика, након завршетка филма, имала прилику да му поставља питања, да се фотографише са њим и да својим донацијама помогне његов рад. Малагуски је најавио да ће његов сљедећи филм под називом „Црна Гора – подијељена земља“ бити посвећен литијама у Црној Гори и да је за то већ добио благослов од Митрополита црногорско – приморског Амфилохија и Епископа будимљанско – никшићке епархије Јоаникија.
Филм „Тежина ланаца 3“ говори о томе како је изазвана еколошка катастрофа током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године, колико су штетни осиромашени уранијум и генетички модификована храна и начинима на који државе могу суверено да одлучују о својој судбини, као и шта се крије иза иницијативе за изградњу мини – хидроцентрала и ко је крив за загађење животне средине. Филм не заобилази економски притисак неолибералног поретка у свијету, који се у јурњави за профитом, не осврће на негативне еколошке и климатске последице.

Остварење Малагурског такође доноси и позитивне приче људи који су се супроставили систему, борили за праве вриједности и побиједили, у нади да ће и филмска публика бити инспирисана да нешто предузме у својим срединама и мијења друштво на боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *