04/04/2023

Беране добило нови дигитализовани биоскоп

У присуству челника локалне управе, бројних представника јавног, политичког и културног живота Берана и других црногорских градова, свечано је отворен нови дигитализовани биоскоп.

Укупна вриједност пројекта је преко 100.000 еура, а финансиран је од стране Филмског центра Црне Горе, Министарства културе и медија и Општине Беране. Новом опремом побољшава се биоскопско искуство, јер се ради о савременим системима звука и пројекције.

Говорећи о значају овог пројекта Александра Божовић, директорка Филмског центра Црне Горе је истакла да је од сада публика у Беранама у прилици да уживања у филму поново веже за ову салу која је сада адекватно опремљена.

„Овај важан пројекат који  даје могућност да од вечерас уживатеу свим достигнућима савремене, свјетске, европске и националне кинематографије, подразумијева не само рјешавање питања неопходне инфраструктуре за реализацијуприказивачких дјелатности, већ на овај начин директно утичемо на развој кинематографијеу Црној Гори, посебно у општинама које до сада нијесу имале адекватне условеза развој филмске публике“ – рекла је директорица Филмског центра Црне Горе.

Дамјан Ћулафић, потпредсједник Општине Беране казао је да ако постоји област у нашем граду на коју требамо бити поносни , онда је то свакако област културе.

„Као државни секретар за просвјету, науку , културу и спорт, био сам у прилици да узмем учешћа у пројекту дигитализације биоскопа широм Црне Горе, а да као потпредсједник Општине дам скроман допринос довршавању овог пројекта у Беранама.  Морам напоменути да је претходна директорица Центра за културу, покојна Слободанка Ивановић, у име ове куће, потписала са Филмсим центром ЦГ уговор о донацији 70.000 еура за дигитализацију биоскопске сале. Њен посао, како у свему другом, тако и у овоме, достојно је и на најбољи начин наставила актуелна директорица Тамара Кењић, обезбиједивши недостајућа средства и довршујући један, за наш град, али и за укупну црногорску киноприказивачку дјелатност, врло важан пројекат“ – нагласио је Ћулафић.

Нови дигитализовани биоскоп свечано је отворила Тамара Кењић, в.д. директорка Центра за културу.

„С обзиром на дугогодишњу традицију приказивачке дјелатности у Беранама и трајање биоскопа, значај реализације овог пројекта је вишеструк. Увођењем модерне опреме за приказивачку дјелатност  обезбиједићемо континуитет и квалитет у раду биоскопа, повећаћемо број реализованих програма и радити на стварању и едукацији биоскопске публике. Пошто биоскоп и приказивачка дјелатност имају способност да забаве, образују, инспиришу и обликују нашу културу и друштво, надамо се да ћемо кроз пројекат имати и значајну улогу у његовању и развоју нових генерација филмских стваралаца, како би нас њихова остварења представљала широм свијета, као што је то случај са филмским остварењима наших успјешних редитеља чије филмове ћемо имати прилику да погледамо. Драги моји суграђани, од вечерас поново ради биоскоп“ – нагласила је Кењић уз захвалност Филмском центру ЦГ, Министарству културе и медија, Општини Беране , предузећу „Декадас“ из Подгорице који су извели радове на инсталацији биоскопске опреме  и свима који су подржали овај пројекат.

На отварању новог дигитализованог биоскопа приказани су краткометражни филмови беранских аутора: филмови „Умир крви“ и „Пут“ у режији Сенада Шахмановића и филм „Пелоид“ у режији Бојана Стијовића.  Програм је водила  Горица Ћулафић, уредница културно – умјетничких програма у Центру за културу.

ЈУ Центар за културу била је јуче домаћин састанка директора и представника биоскопских приказивача на којем је потписан Меморандум о сарадњи у области аудио – визуелне културе и киноприказивачке дјелатности, а све у циљу сарадње, остваривања циљева и спровођења активности Мреже киниприказивача Црне Горе. Иницијатива за потписивања једног оваквог меморандума је потреба за развијањем међуинституционалне сарадње, неопходност да се успостави ближа сарадња у области аудиовизуелне културе и киноприказивачке дјелатности, као и значај ближег повезивања правних и физичких лица која су регистрована за обављање ове дјелатности. Састанку су присуствовали Александра Божовић, директорка Филмског центра ЦГ, Дамјан Ћулафић, потредсједник Општине Беране, Бобан Стефановић, предсједник Мреже Киноприказивача Србије и представници установа културе и киноприказивачке дјелатности из Бара, Котора, Подгорице, Никшића, Пљеваља, Тивта, Бијелог Поља и Мојковца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *