16/04/2024

Документарни филмови „Досије Лабудовић – несврстани“ и „Досије Лабудовић – филмске гериле“ у оквиру програма „Поново ради биоскоп“

У оквиру програма „Поново ради биоскоп“ који организује Филмски центар Црне Горе и Црногорска кинотека, у Центру за културу Беране 17. и 24. априла 2024. године са почетком у 19 часова биће приказани дугомертажни документарни филмови „Досије Лабудовић – несврстани“ и „Досије Лабудовић – филмске гериле“, режисерке Миле Турајлић.

Овај документарни диптих води на архивско путовање кроз филмске материјале које је снимио Стеван – Шћепо Лабудовић (1926 – 2017) рођени Беранац, сниматељ Филмских новости који је пратио предсједника Тита тридесет година. Међу великане филмске умјетности уврстио га је његов филмски и револуционарни рад током Алжирске револуције гдје је боравио три и по године и направио мноштво репортажа и фотографија које су обишле читав свијет.

„Досије Лабудовић – несврстани“ (сриједа,17.04.2024.) је прича о настанку Покрета несврстаних испричана кроз објектив камере Стевана Лабудовића, који је тај узбудљив париод снимао, оставивши нам сведочења о харизматичним политичким личностима које је окупила једна узбудљива политичка визија.

Филм „Досије Лабудовић – филмске гериле“ (сриједа, 24.04.2024) уводи у медијску и стварну рововску битку која се одвијала током Алжирског рата за независност у којем је филмски медиј одиграо улогу промоције герилског ратовања, мобилизације, свенародног ослобођења и помоћи у пропагандном рату са француским колонијалним властима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *