07/06/2024

Емилија, Андријана и Јасмин побједници IX Државне смотре рецитатора

У присуству челника локалне управе, представника јавног, друштвеног и културног живота града, ментора и родитеља јуче је, у беранској сали Центра за културу одржана девета по реду Државна смотра рецитатора.

Манифестацију је отворио Милун Рмуш предсједник СО Беране. Он је истакао да Државна смотра рецитатора представља праву прилику за афирмисање младих и талентованих рецитатора.

„Умјетност говорења има своју традицију у Беранама и ево доказа да је сваке године такмичење изазовније и да је број учесника већи. Својим рецитовањем поново удахњујете живот пјесмама и доприносите развоју културе говора, у вријеме када нам је то свима потребно.Радује ме сазнање да је заљубљеника у казивање поезије све више и свима желим добар пласман“ – истакао је Рмуш.

Наступ 57 ученика из 21. црногорске општине пратио је  жири у чијем саставу су биле  Весна Кљајић, пјесникиња, Милица Шћепановић, глумица и Драгана Балетић, професорка књижевности. Оне су изабрале најбоље у три категорије.

 Емилија Кочовић из Бијелог Поља побједница је IX Државне смотре рацитатора у категорији основних школа – млађи узраст. Друго јесто припало је Лени Љумовић из Даниловграда, а треће Лазару Мићовићу из Берана.

Тивћанка Андријана Радовић освојила је прву награду у категорији средњи узраст од VI – IX разреда. Другу награду подијелиле су Јана Радановић из Пљеваља и Анастасија Ковачевић из Бијелог Поља, док је  трећа Јана Поповић са Цетиња.

У категорији средњих школа прво мјесто припало је Јасмину Зуловићу, такмичару из Андријевице. Друго мјесто освојио је Душан Булатовић из Никшића, а треће  Христина Крговић из Бара.

Поред диплома које су добили сви учесници Смотре, ЈУ Центар за културу је за најбоље обезбиједила и новчане награде и вриједне књиге које су уручиле Тамара Кењић, директорка ове установе и Весна Кљајић, чланица жирија.

Уредница и модераторка програма била је Горица Ћулафић, која је и ауторка овог пројекта.

У ревијалном дијелу програма наступили су ученици Школе за основно музичко образовање, ученици ОШ „Доња Ржаница“ који су извели представу „Башта сљезове боје“ са којом су побиједили на недавно одржаној Смотри драмског стваралаштва „Позоришне чаролије“, као и полазници ЈПУ „Радмила Недић“. Такмичаре су најављивале ученице Марија Јоксимовић, Дарија Аковић и Хана Шунтић.

У пратњи Горана Лалевића, помоћника директора Центра за културу такмичари су обишли Спомен комплекс на Јасиковцу.

Организатор IX Државне смотре рецитатора је ЈУ Центар за културу Беране , под покровитељством Министарства културе и медија у Влади Црне Горе и Општине Беране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *