11/12/2023

Филмом „Мамула ол инклузив“ почиње фестивал „Убрзај 2023“ у Беранама

            Центар за грађанско образовање, организује XIV Црногорски фестивал филма о људским правима „УБРЗАЈ 2023“  у Подгорици , Котору и Беранама.

            У сриједу, 13. 12. 2023. године у 18 сати, на програму фестивала у Центру за културу у Беранама је  филм „Мамула  ол  инклузив“ Александра Рељића који је копродукција Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Филм говори о трансформацији концентрационог логора , на малом острву „Ластавица“ у Црној Гори у ексклузивни туристички комплекс. Истог дана 13. 12. 2023. године  од 20 сати биће пројектован  филм Босне и Херцеговине  „Фантом хотела Нада“ аутора Бојана Стојичића . Овај хотел симболичног назива налази се у Дејтону и у њему је склопљен Дејтонски мировни споразум. Умјетник Стојичић као једини гост ходајући истим ходницима као и политичари који су обликовали будућност његове земље, документовао je одјеке некадашњег  сна, који је постао ноћна мора.

         У четвртак 14. 12. 2023. године у 17 сати,  биће приказан   њемачко-холандски филм „Потпуно повјерење“ Јалинг Занг.“Потпуно повјерење“ је дубоко узнемирујућа прича која истражује размјере дигиталне контроле у Кини, гдје преовладавају невиђени нивои државног надзора и злоупотребе моћи. Истог дана у  19 сати  на програму је филм „Затвор77“ – Алберта Родригеза из Шпаније.Овај филм урања у шпански казнено поправни систем. Осуђени рачуновођа Мануел, постаје вођа покрета који уедињује све затворе у борби за слободу и промјену затворских казни.

          Партнери у овом пројекту су и Општина Беране и Центар за културу, па  је улаз за беранску филмску публику фестивала УБРЗАЈ 2023 бесплатан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *