22/12/2022

Филмом „Шејла“ отворен фестивал „Убрзај 2022.“

Пројекцијом документарног филма „Шејла“, 13. децембра је у Центру за културу, отпочело дводневно, беранско издање Црногорског фестивала о људским правима „Убрзај 2022.“ Организатор фестивала који се ове године одржава под слоганом „Јаче од тишине“ је Центар за грађанско образовање у сарадњи са Општином Беране и ЈУ Центар за културу. Овај фестивал има за циљ да посредством филма допринесе подизању свијести код грађана о важности људских права и њихове заштите и унапређења.

Отварајући фестивал, Новица Обрадовић, предсједник СО Беране је казао да су ове године у фокус фестивала стављена права жена, фемицид  као и други облици родно заснованог насиља и да држава мора дјеловати и бити у стању да пружи заштиту.

„Траг таквог дјеловања не смије бити траг у снијегу, већ изграђене институције, спремне да се изборе са сваким изазовом овакве врсте. Морамо натјерати институције да реагују благовремено и одлучно како се Шејлина судбина не би ниједној жени више поновила“ – истакао је Обрадовић.

 Тамара Кењић, в.д. директорка Центра за културу изразила је  задовољство што се фестивал већ седму годину за редом одржава у Беранама и што се кроз овај вид умјетности публици приближава тематика људских права.

„ Борба за поштовање људских права је задатак који траје и који никада неће бити завршен. Зато је обавеза сваког појединца да допринесе заштити људских права, развоју солидарности и толеранције, поштовању различитости и развијању свијести о важности познавања и поштовања људских права“ – нагласила је Кењић.

Присутнима се обратио и Дамир Никочевић, координатор за развој у Центру за грађанско образовање. Он је истакао да је фестивал „Убрзај“ један од начина да емотивно, снажно или провакативно укажемо и на бројне проблеме  који су дио наше свакодневице.

Пројекцију филма „Шејла пратила је и панел дискусија на којој је било ријечи о значају јачања механизама превенције и заштите од насиља над женама.

Приказан је и филм „Корсет“, аустријске редитељке Марие Креутзер.

Филм “ За*еби овај посао“ на програму је сјутра од 17 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *