05/07/2021

Изложбом слика Рада Вујачића почело Беранско културно љето – 2021

             Изложбом  слика академског сликара Рада Вујачића , у организацији Центра за културу 3.  јула 2021. године у Спомен кући војводе Гавра Вуковића, почело је и Беранско културно љето – 2021.

              Ову значајну културну манифестацију,  богатог садржаја, која траје већ 42. године, као и изложбу слика Рада Вујачића, званично је отворио предсједник Општине Беране Тихомир  Богавац, који је између осталог рекао:

          „Са надом и вјером да ће свако од вас пронаћи и испратити неки од програма који одговара вашим личним афинитетима, да ћете уживати у садржајима Беранског културног љета, са позиције предсједника општине, могу да кажем да ћемо и убудуће свесрдно подржавати наше јавне установе, које су показале да се у синергији праве најљепши садржаји и програми. А култура као један од најважнијих сегмената живота, свакако заслужује нашу пажњу. Како је написао Андре Марло „Култура је збир свих видова умјетности, љубави  и мисли, који већ вјековима омогућавају човјеку да се осјећа слободнијим“. Зато смо и ово Беранско културно љето конципирали као збир свих умјетности, са жељом да уживате у истим.

          Неизмјерно ми је задовољство да изложбу слика академског сликара Рада Вујачића, (о чијем дјелу су говорили историчари умјетности) и званично прогласим отвореном ! Ово је први у низу програма Беранског културног љета, па на тај начин, отварањем ове изложбе, проглашавам отвореним и Беранско културно љето -2021. Уживајте у сликама и ликовној умјетности, позоришту, музици, књижевности,историји, спорту и свему оном што вам нудимо кроз садржаје Беранског културног љета“

          Аутор изложбе Раде Вујачић, захвалио се на гостопримству, почаствован што је управо његовом изложбом отворена ова заначајна манифестација, обраћајући се присутнима  казао је  „ Ове слике које видите вечерас, настале су у периоду од три године. Гомилале су се у мени још од дјетињства и знао сам да ће те представе једном бити приказане. Рибе , сове, гаврани,  дрвеће, као и разни предмети неживе природе, то је све оно што ме заиста окруживлои што се налази у средини из које долазим,. Материјално спиритуално, постоји готово на свакој слици, то је заправо оно што је фузија у овом мом надреалном свијету. И на крају можда и сами нађете неку вашу причу на овој слици, па је на тај начин и духовно присвојите“

         Умјетничку критику, коју је написала Марија Саичић- историчарка умјетности, прочитала је Маја Лутовац  из Центра за културу, која је и водила програм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *