14/12/2023

Манифестација „Полимске књижевне стазе“ ове године посвећене Добрашину Јелићу

            У организацији  ЈУ Центар за културу  у понедјељак, 18. 12. 2023. године у 19 сати, у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ биће одржана традиционална културна манифестација XVII Полимске књижевне стазе“, овај пут посвећене књижевнику Добрашину Јелићу.

                  Добрашин Јелић рођен је 1946. г. у Слатини код Андријевице. Основну школу завршио је у Андријевици, гимназију у Беранама, Правни факултет у Новом Саду. Живио је у Београду,  а преминуо је 2021. године. Писао је прозу, поезију, књижевну и ликовну критику. Био је и члан Удружења књижевника Црне Горе, Удружења књижевника Србије и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Објавио је 54 књиге у којима је главни мотив била Црна Гора. Добитник је Награде „17 јул“ Општине Андријевица за књижевни опус, Награде „Михаило Лалић“- Издавачке куће „Комови“ из Андријевице за роман „Бескрајна поља чичка“, као и Прве награде за необјављену хаику пјесму на Међународном  конкурсу Хаику фестивала „Оџаци 2019“. Његова дјела превођена су на  енглески, италијански, јерменски, бугарски, македонски, словеначки и албански језик.

                  О животу и дјелу Добрашина Јелића говориће : проф.др Софије Калезић,  др Милица Мимовић и  Дарко Јововић, пјесник и новинар. Стихове ће  читати Станија Лабудовић, програм ће водити Марија Иритано. Као гости програма наступиће ученици Школе за основно музичко образовање Анастасија Аковић и Вук Вукићевић,  као и  Наталија Дјаченко, професорица у овој школи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *