11/11/2022

Његошев дан обиљежен у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“

Његошев рођендан – 13. новембар, као црногорски празник културе, обиљежава се широм земље бројним културним манифестацијама посвећеним лику и дјелу нашег највећег пјесника и владара. Обиљежавању овог празника придружиле су се и ЈУ Центар за културу Беране и Народна библиотека „Др Радован Лалић“, па је тим поводом у Галерији библиотеке за ученике Гимназије „Панто Малишић“ организовано  књижевно дружење на којем је представљено репринт издање Његошевог дјела „Горски вијенац“ са преводом на француски језик које је уредила Дивна Вековић.  Издавач ове књиге која је објављена прошле године је  ЈУ Центар за културу, а приређена је према оригиналном издању које је штампано 1917. године у Паризу.

 Програм је осмислила и припремила Марија Иритано, библиотекарка, а  било је веома занимљиво чути како звуче стихови из Његошевог „Горског вијенца“ на француском језику које су говорили ученици беранске гимназије.

Треба напоменути да је за ово репринт издање које има обиљежје непролазне вриједности, нашој установи недавно на  II Фестивалу књиге под називом „Пази шта читаш“ у Котору, од стране интернационалног и жирија града домаћина, додијељена награда из области издаваштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *