10/07/2020

Објављена књига „Књижевне одређенице“- Милоша Вулевића

Центар за културу Беране , у оквиру своје издавачке дјелатности, објавио је нову књигу „Књижевне одређенице“- Милоша Вулевића, почившег, угледног беранског професора. Три деценије био је професор у Гимназији „Панто Малишић“. Ово је књига есеја, огледа и осврта, а приређена је из ауторове рукописне заоставштине. Објавио је: „Критика о приповјеткама Богдана Шеклера“, књигу о стваралаштву Душана Костића „Даљинама у походе“, “Есеје“ , „Лелејске чесме Михаила Лалића“, збирку прича „Гаранчића гора“,“Војвода Миљан Вуков“, „Сточова вода и друге приче“ и „Рујишта“ заједно са Милутином Чукићем.

Есеје и приказе објављивао је у многим књижевним часописима и новинама, те учествовао на бројним научним скуповима на тему књижевности и језика.

„Многи Вулевићеви прилози, посебно они о радовима књижевника које је и oн сам познавао (попут Лалића, Вуковића, Костића и Зоговића) су непроцјењивог књижевног садржаја, јер је он вјероватно последњи књижњевни прегалац који је многе истине (о личности и дјелу понеког заступљеног писца) знао и могао да саопшти“, каже у предговору књиге Дамјан Ћулафић – уредник „Токова“, који је рукопис и приредио за штампу.

Издавачка дјелатност Центра за културу последњих година је интензивирана. Реиздањем дјела која имају велики културно – историјски значај : „Мемоари Војводе Гавра Вуковића“, „Племе Васојевића“- Радослава Јагоша Вешовића , ова капитална дјела су постала доступна читаоцима. Центар за културу је на радост читалачке публике објавио и био-библиографију Милисава Лутовца – аутора Добрила Аранитовића; „Беранске приче“- Милије Пајковића“ и “Јавке из самоће“ – Велимира Ралевића, а сада и књигу угледног професора Милоша Вулевића “Књижевне одређенице“. Књигу можете изнајмити у Народној библиотеци „ Др Радован Лалић“ у Беранама, радним данима од 7 до 15 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *