08/12/2022

Одржана традиционална културна манифестација „Полимске књижевне стазе“

Након Радована Зоговића, Михаила Лалића, Чеда Вуковића, Вукмана Оташевића, Вита Николића, Радоње Вешовића, Душана Костића, Ратка Делетића, Драгомира Брајковића, Влајка Ћулафића, Алксандра Леса Ивановића, Миодрага Булатовића,  Милосава Бабовића и Риста Ратковића, овогодишња традиционална културна манифестација „Полимске књижевне стазе“ посвећена је црногорском и босанскохерцеговачком  књижевнику Ћамилу Сијарићу.

Тим поводом у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ одржано је књижевно вече на којем су о животу и књижевном стваралаштву Сијарића говорили др Радоје Фемић, мр Александар Ћуковић и мр Бојан Рајевић. Одломке из књига Ћамила Сијарића читала је Марија Иритано, библиотекарка, која је уједно била и водитељка програма.

Ћамил Сијарић је рођен 1913. године у селу Шиповице код Бијелог Поља. Школовао се и службовао  у више градова бивше Југославије, а пензију је дочекао у Сарајеву, у тамошњем радију. Умро је 1989. године. Писао је пјесме, приповјетке, романе, чланке… Аутор је познатих  романа „Бихорци“ и „Мојковачка битка“, а први је новинар који је након ослобођења ушао у логор Јасеновац. 

„Написано живи много дуже од писца. И зато ваља писати о вјечним, непролазним темама. Истина је љубав и мржња, смрт и живот. Све оне живе у народу, у човјеку, у мени, у вама. Зато је моја Хатка стварна, мој Нур – бег, Џека, Јаглика, Рам – Буља… И зато сам често истицао да су мој Санџак, мој Бихор, слични америчком Југу“ – говорио је Сијарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *