06/10/2022

Одржана VII Државна смотра рецитатора

На VII Државној смотри рецитатора која је одржана у сали Центра за културу у Беранама, наступили су најбољи млади рецитатори из 18 црногорских градова.

Отварајући манифестацију Вуко Тодоровић, предсједник Општине Беране је казао да у ово вријеме, када је систем вриједности прилично поремећен, у обавези смо да у школама, породици, установама културе, општинама и цијелом друштву, поред осталог , код дјеце његујемо лијепо изговорену ријеч, стих, поезију и литературу.

„ На нама одраслима је да пружимо шансу младима да његују и покажу своје таленте, културу говора и лијепу комуникацију. Управо све то његује Државна смотра рецитатора Црне Горе. Зато је Општина Беране увијек ту да подржи овакве манифестације, па смо од прве године ове манифестације покровитељи у синергији са Министарством културе и медија. Ипак, ваши домаћини данас су овдје у Центру за културу у Беранама. То су људи са визијом и жељом да управо млади људи из наше земље буду актери културног живота, изражавајући се на умјетнички начин. Како је у току и Међународна недјеља дјетета, ми управо на овај начин дајемо свој допринос, одајемо поштовање дјеци и пружамо им могућност да остваре своје умјетничке потенцијале“ – истакао је Тодоровић, подсјећајући да је Општина Беране прва у Црној Гори почела са подјелом бесплатних уџбеника за ученике основних школа.

Побједници општинских и школских смотри рецитатора, њих 52, такмичили су се у три категорије. Жири у чијем саставу су били Мирсада Шаботић, професорица и књижевница из Рожаја, Слађана Бубања – Мердовић, глумица позоришта из Бијелог Поља и Велимир Ралевић, пјесник и члан колектива Центра за културу, нијесу имали нимало лак задатак. Ипак одлучили су да у категорији од I – V разреда основне школе прва награда оде у руке Марије Ковачевић из Бијелог Поља, друга награда припала је Јакову Ракочевићу из Даниловграда, а трећа Ајши Латић из Петњице.

У категорији од VI – IX разреда прво мјесто освојила је Андријана Радовић из Тивта, Милица Канкараш, такмичарка из Никшића је другопласирана, док су треће мјесто подијелили Милош Богдановић из Херцег Новог и Ања Јањушевић из Берана.

Марко Костић из Будве побједник је VII Државне смотре рецитатора у категорији средњих школа. Друга награда припала је Миљани Влаховић из Бара, а трећа Маши Милићевић из Берана.

Награду за стваралаштво добили су Андреј Гарчевић из Плава, Тара Лековић са Жабљака, Ријалда Шахман из Рожаја и Иван Митровић из Плава.

Поред диплома које су добили сви учесници смотре, ЈУ Центар за културу је за најбоље обезбиједила и новчане награде и вриједне књиге, које је уручила Тамара Кењић, помоћница директора ове установе.

У програму који је уредила и водила Горица Ћулафић, уредница културно – умјетничких програма у Центру за културу, наступили су ученици Школе за основно музичко образовање и полазници ЈПУ „Радмила Недић“. Приказан је и филм о шест претходно одржаних Државних смотри рецитатора. У водитељском послу опробали су се ученици Дарија Аковић, Душан Пековић и Јована Голубовић.

Током свог боравка у Беранама, такмичари су у пратњи Маје Лутовац и Наташе Зечевић, организаторки културно – умјетничких програма у Центру за културу, имали прилику да посјете Спомен – кућу „Војвода Гавро Вуковић“ и Полимски музеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *