08/06/2023

Одржана VIII Државна смотра рецитатора

Центар за културу Беране јуче је, осми пут по реду, био домаћин Државне смотре рецитатора.

На  Смотри је  наступило 57 најбољих младих рецитатора, побједника школских и општинских такмичења из 20 црногорских градова.

Новица Обрадовић, предсједник СО Беране је, отварајући Државну смотру рецитатора  истакао да она из године у годину расте по броју и квалитету такмичара и постаје дивна традиционална манифестација која његије младе и талентоване људе, литературу, пјесништво и заједништво.

„Општина Беране свесрдно подржава све што је афирмативно и добро за младе људе. Прва смо општина у Црној Гори која је дијелила бесплатне уџбенике ђацима, а данас је то пракса у цијелој Црној Гори. Све што је стимулативно и добро за интелектуални и емоционални развој дјеце увијек ће добити подршку од Општине Беране. Поезија то свакако јесте“ – казао је Обрадовић.

Такмичење  је пратио трочлани жири у којем су биле проф.др Соња ТомовићШундић, редовна професорица на Факултету политичких наука у Подгорици, Жана Гардашевић – Булатовић, глумица ЦНП – а и Гордана Сарић, пјесникиња и професорица француског језика. Оне су изабрале најбоље у три категорије.

Побједник VIII Државне смотре рацитатора у категорији основних школа – млађи узраст је Тихан Вукићевић из Даниловграда. Друго мјесто припало је Хани Куртовић из Будве, а треће Елени Драшковић из Мојковца.

Беранка Ана Јањушевић освојила је прву награду у категорији средњи узраст од VI – IX разреда, други је Илија Бјелановић из Бара, а трећа Милица Канкараш из Никшића.

У категорији средњих школа прво мјесто припало је Сари Булатовић из Будве. Друго мјесто освојио је Душан Булатовић из Никшића, док је трећа била Маша Милићевић из Берана.

Сви учесници Смотре добили су дипломе, док је за најбоље Центар за културу обезбиједио вриједне књиге, као и новчане награде  које је уручила Тамара Кењић, директорка Центра за културу.

Горица Ћулафић, ауторка пројекта, уредница и модераторка програма захвалила се ученицима и њиховим менторима, као и запосленима у установама културе, библиотекама и дјечијим савезима на успјешној сарадњи свих ових година.

У ревијалном дијелу програма наступили су ученици Школе за основно музичко образовање и ученици ОШ „Доња Ржаница“ са представом „Капетан Џон Пиплфокс“. У улози водитеља нашли  су се ученици Дарија Аковић, Јована Голубовић и Алекса Јаничић.

У пратњи Горана Лалевића, помоћника директора Центра за културу и Маје Лутовац, организаторке културно – умјетничких програма. учесници смотре обишли су  Спомен – кућу „Војвода Гавро Вуковић“ и Полимски музеј.

Организатор VIII Државне смотре рецитатора је ЈУ Центар за културу , под покровитељством Министарства културе и медија у Влади Црне Горе и Општине Беране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *