18/11/2019

Одржане „Полимске књижевне стазе“

Традиционална културна манифестација „Полимске књижевне стазе“, тринаесте по реду, посвећене књижевнику Миодрагу Булатовићу, одржана је у петак у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“.
Булатовић је рођен 1930. године у Бијелом Пољу. У Београду је студирао психологију и књижевност. Најважнија дјела су му: „Црвени петао лети према небу“, „Ђаволи долазе“, „Херој на магарцу“, Рат је био бољи“. За роман „Људи са четири прста“ добио је НИН – ову награду за књижевност 1975. године.. Булатовићева дјела преведена на више од 30 језика. Током свог живота прошао је цијелом Европом, упознао многе значајне савременике свога доба, писце, филозофе, глумце, сликаре. Дружио се и био пријатељ са Ивом Андрићем. Сматра се једним од најбољих писаца са балканских простора. Умро је 1991. године у Игалу.
Према ријечима Лабуда Драгића, књижевника из Београда, Булатовић је један од најзначајнијих, најхрабријих, најдалековидијих људи са ових простора.
„Као код посебне врсте надарених људи, његова свјетлосна аура није престала да траје окончањем његовог земаљског живота. Она траје, нема сумње, највише његовим дјелом али и њим самим, то јест свим оним што је за живота Миодраг Булатовић био“- казао је Драгић.
О животу, дјелу, као и дружењу са Миодрагом Булатовићем, своје импресије дали су и Будимир Дубак, Новица Ђурић, Велимир Ралевић и Дамјан Ћулафић.
Организатор ове културне манифестације била је ЈУ Центар за културу, под покровитељством Министарства културе и Општине Беране.
Иначе, „Полимске књижевне стазе“ до сада су биле посвећене Радовану Зоговићу, два пута Михаилу Лалићу, затим Чеду Вуковићу, Вукману Оташевићу, Виту Николићу, Радоњи Вешовићу, Душану Костићу, Ратку Делетићу, Драгомиру Брајковићу, Влајку Ћулафићу и Александру Лесу Ивановићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *