01/08/2023

Одржано књижевно вече о правнику и дипломати војводи Гавру Вуковићу

У организацији ЈУ Центар за културу Беране, синоћ је одржано књижевно вече под називом „Правник и дипломата војвода Гавро Вуковић“. Био је ово још један програм у оквиру манифестације „Беранско културно љето 2023.“ који је изазвао велико интересовање публике.

О животу и дјелу војводе Гавра Вуковића говорила је проф. др Соња Томовић – Шундић, редовна професорица на Факултету политичких наука у Подгорици. У програму који је уредила и водила Горица Ћулафић, као гости наступили су Никола Васиљевић, глумац Никшићког позоришта и Теа Лекић, студенткиња Музичке академије на Цетињу.

Проф. др Соња Томовић – Шундић је истакла да се ради о једном од назначајнијих личности у црногорској историји, о правнику и дипломати који је активно учествовао у политичком, друштвеном и дипломатском животу Црне Горе и за кога већ одавно важи научни суд да је ријеч о  човјеку  који представља персонификацију црногорске дипломатије.

 „У овој кући  војвода Гавро је  посљедњих година свога живота сабирао  своја богата животна искуства, писао Мемоаре и оставио траг у времену, јер без овог записа његово дјело не би било тако познато, не би било славно и он не би дакле  био оно што јесте , министар иностраних дјела Црне Горе , али и писац ненадмашних Мемоара  чија је историјска и књижевна вриједност готово непроцјењива“ – казала је професорка Томовић – Шундић.

 Цјелокупне Мемоаре  војводе Гавра Вуковић, у три тома , приредио је проф. др Слободан Томовић, а објавили су их „Обод“ – Цетиње и „Побједа“ – Титиград  1985. године. Како се до примјерка тог издања није могло доћи, 2016. године,у издању ЈУ Центар за културу Беране  Мемоари су поново штампани. Приређивач овог издања, које се појављује у два тома и које је углавном  истовјетно са издањем из 1985. године био је Влајко Ћулафић, тадашњи управник Спомен – куће „Војвода Гавро Вуковић“, књижевник и новинар.   На овај начин ово изузетно штиво поново је учињено доступним широком кругу  заитересованих читалаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *