07/12/2019

Отворена изложба радова насталих на VIII Међународној ликовној колонији „Беране 2019.“

Љубитељи ликовне умјетности у Беранама имају прилику да у Спомен кући „Војвода Гавро Вуковић“ погледају изложбу умјетничких радова који су настали на VIII Међународној ликовној колонији „Беране 2019.“
Овогодишња Ликовна колонија трајала је од 21. до 28. јула и окупила је академске сликаре и вајаре из Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, Румуније, Литваније и Кине.
На отварању изложбе којој су присуствовали Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране и Новица Обрадовић, предсједник СО Беране, говорио је Ирвин Масличић, уредник ликовних програма. Он је истакао да су учесници колоније, свако са својом ликовном поетиком, особеношћу и стилом, оставили дјела која су уградили у мозаик ликовног фундуса Центра за културу.
„Наш фонд сада броји 140 умјетничкин дјела, а њихови аутори су значајни умјетници из Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Румуније, Френцуске, Турске, Пољске, Литваније, Русије, Кине, Либана и Индије“, казао је Масличић.
Присутнима се у име учесника овогодишње колоније обратио Мирко Драговић, који се захвалио колективу Центра за културу на челу са директорком Слободанком Ивановић, на успјешној организацији, као и на могућности да у предивном амбијенту села Калудра стварају нова умјетничка дјела.
Поред њега, на овогодишњој колонији учествовали су академски сликари Лена Хвичија, Костин Братеану, Наташа Петејчук, Ајла Диздаревић, Ана Шћекић и Ирвин Масличић, као и вајари Лука Радојевић, Лиу Јанг, Жанг Сонг Тао и Сонг Мин Чанг, предсједник и чланови Савеза за међународни вајарски симпозијум ( ISSA ). Једна од чланица ове организације, од јанура ове године, је и наша установа.
Организатор VIII Међународне ликовне колоније је ЈУ Центар за културу под покровитељством Општине Беране и Министарства културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *