06/07/2023

Отворена изложба слика „По мору тече Лим“

Галерија Спомен – куће „Војвода Гавро Вуковић“ била је синоћ премала за бројне заљубљенике у ликовну умјетност који су дошли на отварање изложбе слика  под називом „По мору тече Лим“, проф.др Милуна Лутовца.

Лутовац је теоретичар умјетности, сликар, ангажован као предавач на Универзитету Доња Горица у Подгорици. Активно се бави сликарством које реализује у домену надреалних, асоцијативних фантазија и лирске апстракције. Ово је његова десета самостална изложба, а прва у Беранама.

Ирвин Масличић, академски сликар и уредник ликовних програма у Центру за културу, је отварајући изложбу истакао да војом маштом, радозналошћу, трагањем и непрестаним преиспитивањем са самим собом, Милун Лутовац избјегава наративност и слободан је да изрази своју визију природе и своја осјећања стварајући сопствени микрокосмос.

„А његов микрокосмос могао би стати у звучном називу изложбе „По мору тече Лим“, који открива магијску везу Јадрана и завичаја из кога је потекао. Кад зарони у тај простор препушта се матици и лови доживљаје које материјализује хитрим потезима да му неки од доживљаја са тог путовања не би промакао“ – казао је Масличић.

Изражавајући захвалност ЈУ Центар за културу на организацији ове изложбе и могућности да своје радове излаже у завичају, Милун Лутовац је казао да је данас  овдје да  са својим дјелом и радом , врати  дуг свом почетку, првим сновима и  жељама који су зачети  у Беранама.

 Учешће у програму који је водила Маја Лутовац, организаторка културно умјетничких програма у Центру за културу, узео је и глумац Бранко Бабовић. Он је говорио стихове Риста Ратковића и Максима Лутовца, Милуновог оца.

Изложба је реализована у склопу манифестације „Беранско културно љето 2023.“ и биће отворена до 24. јула ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *