25/07/2023

Отворена изложба слика са прошлогодишње Међународне ликовне колоније

Љубитељи ликовне умјетности у Беранама имају прилуку да наредних дана у Спомен кући „Војвода Гавро Вуковић“ погледају изложбу умјетничких радова који су настали на прошлогодишњој XI Међународној ликовној колонији.

Изложбу је синоћ отворио Новица Обрадовић, предсједник СО Беране који је изразио задовољство што се баш у нашем граду дешавају сусрети умјетника са различитих страна свијета.

„Циљ нам је да Беране постане културни центар гдје ће, не само ликовни, већ и други умјетници  размењивати искуства, проширивати видике и налазити инспирацију за своја дјела како у природи тако и у људима. Такође, вриједно радимо да наш град буде препознат као мјесто топле добродошлице, срдачних дружења и братских осјећања – рекао је Обрадовић.

Ирвин Масличић,  академски сликар и уредник ликовног програма у Центру за културу је нагласио да су до сада 94 умјетника из 17 земаља били актери ликовних колонија у Беранама.

„Ови умјетници су својом стваралачком енергијом и креативношћу, кроз пријатан боравак и дружење, несебично дали оно што најбоље знају – ликовно дјело. А та дјела са сваком колонијом и новим сазивом богате фонд и умјетничку збирку Центра за културу Беране која до сада броји преко 200 радова“ – казао је Масличић.

Модераторка програма била је Маја Лутовац, организаторка културно – умјетничких програма у Центру за културу.  

Реализацијом ове изложбе уједно почиње XII Међународна ликовна колонија у Етно селу „Ока и по“ у Калудри која ће трајати до 29. јула. Учесници колоније су: Валентин Топалов и Елена Темелкова из Бугарске, Стефан Анчевски и Соња Јовановска из Сјеверне Македоније, Здравко Вучинић и Миодраг Елезовић из Србије, Драгана Марић из Италије, а из Црне Горе Младен Блажевић, Сандра Ђурбузовић, Александар Радевић и Ирвин Масличић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *