14/12/2023

Отворено осмо беранско издање фестивала „Убрзај 2023“

Дамјан Ћулафић, потпредсједник Општине Беране, синоћ је у сали Центра за културу отворио  осмо беранско издање Црногорског фестивала о људским правима „Убрзај 2023“.

„Овај фестивал се бави једном од најважнијих тема на којима почива једно модерно друштво, а то су теме једнакости, теме људских права. Тема  људких права је тек однедавно добила баш такву детерминанту, јер се она негдје у теорији филозофије права третира као природно право човјека . То право човјек добија рођењем, дакле то је све оно што човјека чини човјеком, што га чини достојанственим и што га чини другачијим од свих других бића на земљи“ – казао је Ћулафић, изражавајући задовољство што  поред Подгорице и Котора, годинама кроз овај вид умјетности и  публици  у Беранама приближавамо тематику људских права.

Тамара Кењић, директорка Центра за културу истакла је да фестивал из године у годину представља важан догађај који нас окупља како би кроз филм истакли важност поштовања људских права и универзалних вриједности које чине темељ нашег друштва.

„Људска права нас подсјећају на нашу обавезу према заједници, како би сваки појединац, без обзира на различитости, имао прилику да живи достојанствено и слободно. Фестивал „Убрзај“ поктреће дијалог, едукује публику и подстиче стварање околине која поштује и штити темељна људска права – нагласила је Кењић.

У име  Центра за грађанско образовање који је организатор овог фестивала, присутне је поздравио Никола Мирковић, сарадник у програмима ЦГО.

Првог дана фестивала приказан је  дугомертажни документарни филм „Мамула ол инклузив“, редитеља Александра Рељића, који се након пројекције обратио публици. Након тога приказан је филм „Фантом хотела Нада“ аутора Бојана Стојичића.

Вечерас са почетком у 17 часова  на програму је филм„Потпуно повјерење“ Јалинг Занг.“ Дводневно трајање фестивала у Беранама биће завршено филмом „Затвор 77“ Алберта Родригеза из Шпаније. Пројекција овог филма заказана је за 19 часова.

За беранско издање фестивала који се ове године одржава под слоганом „Кроз маглу“  Центру за грађанско образовање партнери су Општина Беране и  ЈУ Центар за културу, док је медијски спонзор Радио Беране.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *