10/11/2023

Пјесмом „Ноћ скупља вијека“ обиљежен „Његошев дан – црногорски празник културе“

Поводом  државног празника  „Његошев дан – црногорски празник културе“, који се обиљежава 13. новембра, у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ одржано је књижевно дружење посвећено Његошевој пјесми „Ноћ скупља вијека“.

Ову  јединствену пјесму без које је готово незамислива било која антологија љубавне поезије код нас , ученици  беранских  средњих школа Стефан Ђекић, Сашка Ивановић, Марјана Алексић, Никола Милићевић, Миа Божовић, Ивана Ковачевић, Андреа Шћекић, Милена Пековић, Бојан Филиповић и Тамара Стефановић  говорили су на енглеском, руском, француском и њемачком језику.

Током програма ученици су имали прилику да чују казивање ове пјесме у извођењу Слободана Маруновића, глумца Црногорског народног позоришта, као и кратку музичку обраду Милице Миловић, која је прије неколико година кроз пројекат „Црногорска поезија у новом руху“ који је финансирало Министарство културе обрадила неколико пјесама.

У програму који је уредила и водила Марија Иритано, библиотекарка, као гост  наступио је Славко Марковић, дугогодишњи професор српског језика у Гимназији у Новом Пазару,  који је инспирисан Његошевом стиховима написао пјесму „Његошева клетва“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *