07/11/2019

Почела манифестација „Дани руске културе“

Изложбом фотографија „Русија, најлепша земља на свету“ синоћ је у Галерији Полимског музеја отпочела манифестација „Дани руске културе у Беранама“. Фотографије приказују природне љепоте и друге мотиве Руске Федерације, са фото конкурса који реализује Руско географско друштво из Београда.
Присутне је, у име домаћина, поздравио Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране, који је нагласио да су „Дани руске културе“ још једна прилика да пошаљемо поруку љубави, пријатељства и братских односа двије пријатељске државе.
– Истина је да је нама наша Црна Гора најљепша, али је исто тако пријатно бити дио изложбе која говори да је Русија најљепша земља на свијету. Исто тако, лијепо је увијек говорити о нашем владици Петру II Петровићу Његошу и његовим непревазиђеним остварењима – казао је Шћекић изражавајући наду да ће људи са ових простора наставити да живе и стварају у духу пријатељства двије државе.
Његово преосвештенство Епископ будимљанско – никшићки Господин Јоаникије казао је да културне и духовне везе два братска народа сежу у далеку прошлост и да имају свој континуитет кроз цијелу нашу историју.
– Ова вечерашња изложба преноси нам дјелић лијепе Русије и свака оваква манифестација нас зближава, али и подсјећа на наше претходне везе и свакако антиципира наше будуће везе којима треба и ова наша генерација да да свој прилог и допринос – истакао је Владика Јоаникије.
„Дане руске културе“, а уједно и изложбу фотографија, свечано је отворио Владислав В. Масленников, Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори који је истакао да је у нашу земљу дошао недавно, али да је имао прилику да се упозна са људима који имају искрену љубав и поштовање према Русији.
– Амбасада је са великим задовољством учествовала у организацији догађаја, чије одржавање доприноси јачању традиционално добрих односа између народа Русије и Црне Горе, од којих је један од најважнијих стубова јединства православна вера. Желео бих да се посебно захвалим црногорским организаторима „Дана руске културе“, који су заједно са Амбасадом и представништвом „Россотрудичества“ у Црној Гори припремили занимљив програм активности, међу којима је и величанствена изложба фотографија „Русија, најлепша земља“ – казао је Амбасадор Руске Федерације.
У име Јавних установа Центар за културу и Полимски музеј говорила је директорка Виолета Фолић, а испред Руског географског друштва из Београда Мирољуб Милинчић.
У музичком дијелу програма наступио је Сергеј Арсенијевић, ученик Школе за основно музичко образовање из Берана.
Изложба фотографија „Русија, најлепша земља на свету“ може се погледати у наредних седам дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *