09/11/2023

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА АДАПТАЦИЈИ КРОВА НА ЗГРАДИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ

Општина Беране реализује пројекат „ЛЕА – Локална енергетска акција“који се финансира из средстава „ЕУ4 Energy Transition“ (ЕУ за енергетску транзицију) са више донатора који заједнички финансирају Европска унија и њемачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој. Пројекат спроводи ГИЗ на Западном Балкану, док ЦПМА спроводи пројекат у Турској.

Пројекат ЛЕА – Локална енергетска акција реализује се у оквиру позива Имплементација пилот-пројекта у области енергетике (енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије), заштите климе и саобраћаја за општине и градове у Црној Гори, објављеном од стране Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Главна активност пројекта је адаптација крова на објекту ЈУ „Центар за културу“  у смислу замјене дрвене конструкције и израде термо и хидроизолације.  Како би зграда била енергетски ефикасна, за хидро и термо изолацију крова поставиће се полиуретанска пјена (полyуретхане фоам), која има изузетно низак коефицијент топлотне проводљивости. Циљ пројекта је побољшање енергетске ефикасности примјеном иновативних акција на локалном нивоу.

Меморандум о сарадњи између Општине Беране и ГИЗ-а је потписан  20.02.2023. године када је званично и почела реализација пројектних активности. Након спроведене тендерске процедуре, ових дана се приступило и адаптацији кровне конструкције са хидро и термоизлацијом у виду полиуретанске пјене.

Укупна вриједност пројекта износи нешто више од 90.000,00€, од чега је 90% износ финансирања ГИЗ-а, док Општина Беране кофинансира пројекат у износу 10%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *