01/07/2019

Почиње „Беранско културно љето 2019“

Отварањем дванаесте Љетње дипломатске школе „Гавро Вуковић“, данас у Беранама почиње „Беранско културно љето 2019.“
За други јул је заказано отварање изложбе слика – Наода Зорића у Спомен кући „Војвода Гавро Вуковић“. Изложбу ће отворити Драгослав Шћекић, предсједник Општине Беране.
На Конференцији за новинаре која је организована поводом почетка 40. јубиларног Беранског културног љета, којој су присуствовале директорице Центра за културу и Полимског музеја – Слободанка Ивановић и Виолета Фолић, Иван Радевић, директор Туристичке организације, затим секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО – Горан Фолић, као и савјетник предсејдника – Зоран Јојић, речено је на самом почетку да ће Беранци и гости са стране током трајања манифестације имати прилике да бесплатно погледају представе, посјете концерте познатих извођача, али и да присуствују изложбама и књижевним вечерима.
„Важно је истаћи да Општина Беране подржава одржавање Беранског културног љета јер грађани Берана, имају право на квалитетан садржај“, истакао је Радевић.
Програми ће се, како је најавио, одвијати на отвореном, и то у главној улици, на Јасиковцу, аеродрому, малом стадиону, главној градској плажи и на простору Целулозе, али и у галерији Полимског музеја, сали Центра за културу и Спомен кући Војводе Гавра Вуковића.
„Програм овогодишњег културног љета је разноврстан и припремљен је за различите старосне узрасте и културне афинитете, а све са циљем како бисмо нашим суграђанима и гостима са стране учинили љепше и садржајније љето у Беранама“, казао Радевић, и додао да се посебно водило рачуна и о оним грађанима који нису у могућности често да посјећују културна дешавања у граду.
Од музичких догађаја је, поред концерта Јелене Томашевић, најављен и концерт састава Лексингтон бенд, и то поводом Дана општине Беране – у недељу 21. јула, у улици Игумана Мојсија Зечевића (главна улица), са почетком у 21 час.
На беранском аеродрому у петак и суботу – 26. и 27. јула одржаће се шести фестивал електорнске и хип хоп музике, који важи за највећи фестивал за младе на сјеверу Црне Горе, Тандр фест, који је прошле године привукао близу 15.000 хиљада посјетилаца.
„Публика ће имати прилику да чује прве вечери од 20 часова познате хип хоп извођаче из региона и то Николију, Римског и Корону, Фокса и Марлон Брутала, док ће друге вечери, у истом термину, наступити звијезде електронске музике попут планетарно популарног Ди Џеја Сидни Самсона, затим најбољег црногорског Ди џејаНигела и подгоричког хаус састава Вил и Вoш„, казао је директор ТО Беране која је организатор фестивала.
„Пета Моторијада у организацији мото клуба „Соколови“, а под покровитељством Општине, одржаће се 12. и 13. јула на простору бивше Фабрике целулозе и папира. Љубитељи двоточкаша и добре музике имаће прилику да у петак вече уживају у наступу познатог рок кантаутора Дејан Цукић, као и састава Суперменси. Друго вече је резервисано за свирку рок састава Ивана и група Генг, а придружиће им се и Суперменси на сцени“, казао је Радевић.
„Поетско-музичка и ликовна манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“ која окупља умјетнике из Берана а и шире, биће одржана 23. јула на Његошевом тргу. Јединствена беранска Шлауфијада заказана је за тринаести јул на главној градској плажи, док традицонални турнир у малом фудбалу почиње 10. јула на стадиону малих спортова у организацији Спортког центра“, рекао је и најавио да ће се трећег августа одржати аеромитинг авиомоделара на аеродрому.
Умјетничко – позоришни програм обиљежиће гостовање Ужичког позоришта и то 11. јула са представом „Како живот“ у 20 часова у Центру за културу, као и београдског позоришта „Југо арт“ са представом „Шарени шешир“, које је заказано за осамнаести јул“, казала је Слободанка Ивановић, директорица Центра за културу и додала да ће четвртог јула бити уприличено музичко – поетско вече „Меланхолија“, у склопу којег ће се публици представити гитаристи Јован Дабовић и Недељко Пејовић, виолинисткиња Јелена Перовић и састав Блуз брадрс бар (Blues Brothers Brt).
У склопу Беранског културног љета од 21. до 28. јула одржаће се осма међународна ликовна колонија „Беране 2019“.
„Колонија ће окупити десет умјетникa, шест сликара и четири вајара. Имамо ту част да ће наш гост бити предсједник Међународне умјетничке организације вајара – ИССА, Лиу Јанг са још двојицом колега из Кине, који заједно са њим важе за најбоље у својој земљи. Подсјетићу јавност да је Центар за културу члан поменуте организације већ преко пола године. Они ће своје скулптуре радити у дрвету, док ће наш суграђанин Лука Радојевић – радити скулптуру у камену, која ће потом бити постављена испред наше установе„, навела је Ивановић.
Први пут ће, према њеним ријечима, у склопу Беранског културног љета одржати се Фестивал младих умјетника, који ће окупити ствараоце из три различите области – чланове Удружења младих умјетника Црне Горе.
„Током два дана на програму ће бити садржаји из драмске, музичке и ликовне умјетности“, казала је Ивановић.
У петак, 5. јула биће уприличено отварање изложбе „Обичан малецки сан“, Милутина Обрадовића„, казала нам је директорица Центра за културу и уједно најавила за 25. јул промоцију књиге „Разговори“, аутора Ранка Павићевића.
„За 30. јул је предвиђена промоција часописа који издаје наша установа – „Токови“, чији је уредник Дамјан Ћулафић„, закључила је она.
Под покровитељством Општине Беране а уз подршку Министарства културе, организатори Беранског културног љета су јавне установе Центар за културу и Полимски музеј, Туристичка организација Беране, општински Секретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО и Спортски центар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *