28/06/2023

ПОЧИЊЕ БЕРАНСКО КУЛТУРНО ЉЕТО 2023.

Традиционална манифестација „Беранско културно љето 2023.“ почиње 1. јула изложбом „Вечито – Сто година од рођења архитекте Богдана Богдановића – споменик на Јасиковцу“, коју у сарадњи са Центром за градитељско наслеђе из Београда, организује ЈУ Полимски музеј у галерији „Никола и Угљеша Поповић“. Ауторка изложбе је истакнута историчарка умјетности Маре Јанкова Грујић. Завршава се 13. августа концертом на Јасиковцу који организује Секретаријат за културу, омладину и односе са НВО.

Покровитељ 44. по реду „Беранског културног љета“ је Општина Беране, а организатори свих културно – умјетничких и спортских садржаја су јавне установе Центар за културу и Полимски музеј, Секретаријат за културу, омладину и односе са НВО, Туристичка организација и Спортски центар. Министарство културе и медија је дало свој допринос суфинансирајући пројекте.

Програм овогодишњег културног љета је обогаћен са више културних манифестација него претходних година, разноврстан је и намијењен свим старосним групама, са циљем да се суграђанима и гостима љето учини љепшим и садржајнијим.

Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“, 16. по реду биће отворена 03. јула у спомен кући војводиној. На истом мјесту ће се 05. јула у организацији ЈУ Центар за културу, отворити и изложба слика Милуна Лутовца која носи назив „По мору тече Лим“. Др Милун Лутовац дипломирао је на одјсеку за српскохрватски језик и југословенску књижевност на Филолошком факултету у Београду. Теоретичар је умјетности и сликар, професор, а поред бројних звања и достигнућа, издвојићемо да је завршио и дипломатску академију „Гавро Вуковић“ на Правном факултету, УДГ.

ЈУ Центар за културу ће, 10. јула у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“, у сарадњи са Државним архивом Црне Горе, промовисати Зборник докумената „Извјештаји Митра Бакића – црногорског посланика у Цариграду 1885 – 1887“. Објављени зборник представља вриједан извор за проучавање црногорске дипломатске и политичке историје. На промоцији ће у име издавача говорити вд директор Данило Мрваљевић и приређивачи мр Вукота Вукотић и Срђан Пејовић.

Два дана послије (12.јула) одиграће се дуодрама „Бедеми ћирилице“, која је историјска и духовна прича и говори о животу и раду браће Ћирила и Методија. Програм „Беранског културног љето 2023.“ , који је од посебног значаја за ЈУ Центар за културу јесте промоција књиге „Тренуци“ покојне директорице Слободанке Ивановић, која ће се одржати 18. јула. На сцени Центра за културу 19.јула биће одиграна представа „Улови мужа“, позоришта Славија из Београда. Ријеч је о гротескној комедији смјештеној у Русији почетком прошлог вијека.

XII Међународна умјетничка колонија одржаће се од 23. – 29. јула у етно селу Ока ипо у Калудри а окупиће ликовне умјетнике из Бугарске, Сјеверне Македоније, Србије и Црне Горе. Изложба слика са прошлогодишње XI Међународне умјетничке колоније биће отворена 24. јула у спомен кући војводе Гавра Вуковића.

Такође у организацији ЈУ Центар за културу, 25. јула одиграће се двије представе Моникарт продукције из Београда. „Баш чаробна фрула“ је интерактивни мини мјузикл за дјецу, а представа „Откачене“ је урнебесна комедија по узору на стране ТВ серија која прати живот једне породице и њихове незгоде.

Ауторско вече Дарка Јововића биће одржано 26. јула у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“. Током вечери ће осим Јововића, који је књижевник и новинар, говорити и др Радоје Фемић, књижевни критичар. За 31.јул планирано је вече посвећено војводи Гавру Вуковићу, о којем ће говорити проф. др Соња Томовић Шундић.

ЈУ Полимски музеј и Секретаријат за културу, омладину и односе са НВО организују изложбу слика Милорада Јованчевића, која носи назив „Беране – Иванград – Беране“. Овом изложбом обухваћен је период прије Другог свјетског рата, затим период од 1949. до референдума 1991. године када је враћено старо име града. 17. јула, ЈУ Полимски музеј организује промоцију романа „Небеска свадба“ Миомирке Мире Саичић. Роман говори о стријељању ђака у Крагујевцу.

У организацији Секретаријата за културу, омладину и НВО, 24. јула на Његошевом тргу ће бити одржана поетско – музичка и ликовна манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“ , која већином окупља умјетнике и ствараоце из беранске општине. Секретаријат организује највећи фестивал за младе на сјеверу Црне Горе „Thunder fest“, 29. јула. За све љубитеље рок музике, на Његошевом тргу 5. августа биће приређена рок свирка. Датум одржавања манифестације „Беране отворена галерија“ у оквиру које је планирана израда мурала на двије локације у граду, биће накнадно саопштен. Организатор наведене манифестације је такође Секретаријат за културу, омладину и односе са НВО.

Туристичка организација Беране биће домаћин АТВ сусрета који ће се десити 15. јула, а од 21. до 23. јула одржаће се манифестација Fly in Beranе. Традиционално, изложба олдтајмера „Меморијал Драган Арсовић“ у главној градској улици, одржаће се 23. јула , а Шлауфијада 29.јула.

„Дани фудбала 2023.“ у организацији Спортског центра почеће жријебањем на Дан општине 21. јула.

Сто година од оснивања Фудбалског клуба Беране обиљежиће се 27. и 28. јула. За 27. јул планиран је Трунир у малом фудбалу и ревијална утакмица ветерана фудбала, а 28. јула одржаће се свечаност отварања трофејне сале фудбалског клуба на стадиону, затим ревијална утакмица Првог тима фудбалског клуба Беране и на крају свечана академија.

21.јула, свечана сједница поводом Дана општине биће уприличена у сали Центра за културу, а као и сваке године Општина Беране поклања грађанима концерт у главној градској улици. О учесницима концерта јавност ће бити накнадно обавијештена.

Конференцији за новинаре присуствовали су Tамара Кењић, директорка Центра за културу, Јелена Бојовић, в. д. помоћнице директора Полимског музеја, Иван Радевић, директор Туристичке организације и Никола Урошевић в.д. секретара Секретаријата за културу, омладину и односе са НВО Општине Беране. Програм је представила Маја Лутовац, организаторка културно умјетничких програма у ЈУ Центар за културу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *