01/07/2024

Почиње „Беранско културно љето“

         Традиционална културна манифестација „Беранско културно љето 2024“ коју у синергији организују ЈУ Центар за културу Беране, Туристичка организација Беране, ЈУ Полимски музеј, Спортски центар Беране и Секретаријат за културу, младе и односе са НВО, под покровитељством Општине Беране, почиње првог јула и трајаће до осмог августа 2024. године.

          Значајан  број културних и спортских програма обиљежиће ову манифестацију, која већ 45 година љето у нашем граду боји различитим умјетничким и спортским садржајима. Због актуелне политичке ситуације у Беранама један број програма (концерата) није могуће реализовати.  Уколико се  у међувремену створе услови, могуће је да накнадно буду  организовани и најављени.

          Обавјештавамо вас о програмима који ће бити реализовани.

         За 1.07.2024. године, заказане су полуфиналне и финалне утакмице турнира “Дани фудбала Беране 2024“ на Стадиону малих спортова, у организацији Спортског центра Беране. 

         У Спомен кући војводе Гавра Вуковића 2.07.2024. године  у 20 часова, биће отворена изложба слика  завичајног академског сликара Радуна Марсенића –Марса, у органиизацији ЈУ Центар за културу Беране.

         Концерт гудачког квартета „Консонанца“, у чијем саставу су врсни  академски умјетници, заказан је за 4. 07. 2024. године у 20 часова на сцени Центра за културу у Беранама.

          Концерт дуа „Аrco“, биће одржан 9.07.2024. године у 20 часова на сцени Центра за културу. Чланови дуа су Нађа Дабетић која свира контрабас, мастер студент на Универзитету у Новом Саду и асистент у настави оркестра на Музичкој академији на Цетињу и Данило Ђокић дипломирани мастер  клавириста на Факултету уметности у Нишу.

        Позоришна представа „Годинама у исто време“ -Позоришта „Славија“ из Београда, на сцени Центра за културу биће изведена 8. јула 2024. године у 20 часова. У представи играју Злата Нуманагић и Бранко Ђурић.

         Богат позоришни дан у Центру за културу у Беранама, планиран је за 10. јул 2024. године, када ће продукција „Моникарт“ из Београда у 11 часова извести дјечију позоришну представу „Маштошумске питалице“, мини мјузикл за дјецу узраста три и више година, а у вечерњем термину истог дана представу „Повратак откачених“-комедију (водвиљ) која је заказана за 20 часова.  Текст за обје представе потписује  Славица Љујић,  а режију   Моника Ромић.

          Изложба карикатура „Бићете нацртани“- Горана Шћекића, биће отворена у Галерији „Николе и Угљеше Поповића“  11. јула у 20 часова у организацији ЈУ Полимски музеј.

         Успон на Бјеласицу „Упознај Бјеласицу“  планиран је за 14.07.2024. године. Полазак је  у 8 часова  испред Општине Беране, а  организатори су  ПСК „Војо Масловарић“ и Туристичка организције Беране.

         Солистички концерт Данина Адровића биће одржан у Центру за културу 17.07.2024. године у 20 часова. Организатор концерта је Секретаријат за културу, младе и односе са НВО.

         Промоција књиге „Приче моје мајке“ ауторке Драгице Даце Марковић, у Галерији „Никола и Угљеша Поповић“, биће уприличена 19.07.2024. године у 20 часова, у организацији ЈУ Полимски музеј.

        XIII Међународна умјетничка колонија  у организацији Центра за културу , када ће сликари и вајари из свијета стварати нова умјетничка дјела , биће одржана у периоду од 23. до 29. јула 2024. године у предивном природном амбијенту у Калудри.

           Изложба слика са XII Међународне умјетничке колоније, биће отворена у Спомен кући војводе Гавра Вуковића 24. јула 2024. године  у 20 часова.

         Позоришна представа „Добродошли у кабаре“ у којој играју легендарна Тања Бошковић и првак Позоришта на Теразијама Раде Марјановић доносе  дух кабареа и неких старих времена  25. јула 2024. године у 20 часова у  Центру за културу, који је и организатор овог програма. 

        Предавање на тему „Дипломатија Црне Горе од Гавра Вуковића до савремености“, одржаће један од најмлађих доктора наука у Црној Гори, Беранац др Зоран Дабетић, у Спомен кући војводе Гавра Вуковића 26. јула 2024. године у 20 часова у организацији ЈУ Центар за културу Беране.

         Традиционална „Шлауфијада“ заказана је за 27.07.2024. године у 11 часова у организацији Туристичке организације Беране, која је организатор и изложбе олдтајмера “Меморијал Драган Арсовић“ која ће се одржати  у главној улици  28.07.2024. године са почетком у 10 часова.

Промоцију  новог броја часописа за научна, књижевна и друштвена питања „Токови“, организује издавач часописа ЈУ Центар за културу Беране, у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ 30.07.2024. године у 20 часова.

        У  Спомен кући војводе Гавра Вуковића  8. августа 2024. године у 20 часова , биће отворена изложба слика академских сликарки Марине и Миле Вешовић, под називом „Заједно“ у организацији ЈУ Полимски музеј.

          О свим садржајима и програмима детаљније ћемо извјештавати на нашим друштвеним мрежама, посредством Радио Берана и свих других штампаних и електронских медија.

        Сви програми „Беранског културног љета 2024“ су бесплатни за публику, па вас позивамо да у складу са својим афинитетима испратите музичке, ликовне, књижевне, позоришне и спортске  садржаје ове традиционалне културне манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *