22/12/2021

Potpisani ugovori o digitalizaciji pozorišnih i bioskopskih sala šest crnogorskih opština

Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, danas su u Podgorici potpisale ugovore o sufinansiranju projekta digitalizacije pozorišnih i bioskopskih dvorana u centrima za kulturu šest crnogorskih opština. Potpisnici ugovora su i direktori opštinskih ustanova kulture: Nebojša Rubežić, direktor Centra za kulturu Pljevlja, Milenko Mićanović, direktor Centra za kulturu Plužine, Slobodanka Ivanović, direktorica Centra za kulturu Berane, Gorica Ilinčić, direktorica Centra za kulturu Kolašin, Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta i Gordana Krcunović, direktorica Herceg Festa.

Nakon potpisivanja ugovora o digitalizaciji, prisutne je pozdravila ministarka Bratić. “Tehničko-tehnološko unapređenje sala koje obavljaju prikazivačku djelatnost u Crnoj Gori, zajedničkim sredstvima Ministarstva, Filmskog centra i centara za kulturu, uvešće najsavremenije digitalne tehnologije, obnoviće i standardizovaće bioskopske mreže, biće podsticaj razvoja tehničke baze kinematografije, kao i edukacije i stručne obuke zaposlenih u ustanovama kulture”, kazala je ministarka, dodavši da su to prioriteti prepoznati Zakonom o kinematografiji i Nacionalnim programom za razvoj kinematografije za period 2018-2023.

Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, kazala je da se ovim važnim projektom rešava pitanje neophodne infrastrukture kojom će sale ustanova kulture u Pljevljima, Plužinama, Nikšiću, Herceg Novom, Kolašinu i Beranama dobiti savremeno opremljene prostore za realizaciju prikazivačke djelatnosti. “Time se, u prvom redu, nastoji direktno uticati na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, posebno u opštinama koje do sad nijesu imale adekvatne uslove za razvoj filmske publike”, kazala je Božović.

Projekat digitalizacije prikazivačkih sala je nastavak jedne od posebno značajnih aktivnosti kooperacije Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmskog centra Crne Gore, ali i pomenutih opština, čime se dugoročno doprinosi razvoju crnogorske kinematografije i njenom jačanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *