27/07/2023

Правник и дипломата војвода Гавро Вуковић

            У оквиру манифестације „Беранско културно љето 2023“ у понедјељак, 31. 07. 2023. г. у 20 часова у Спомен кући војводе Гавра Вуковића, биће уприличено књижевно вече под називом „Правник и дипломата војвода Гавро Вуковић“, у организацији ЈУ Центар за културу Беране.

            О животу и дјелу војводе Гавра Вуковића  говориће проф. др Соња Томовић Шундић, редовна професорица на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе. У програму ће наступити и Никола Васиљевић, глумац Никшићког позоришта, Теа Лекић – студенткиња Музичке академије на Цетињу, одсјек виолина и модераторка програма Горица Ћулафић, уредница културно-умјетничких програма у ЈУ Центар за културу Беране.

          Војвода Гавро Вуковић рођен је 1852.г. у Лијевој Ријеци, био је први дипломирани правник Црне Горе и дипломата. Министар иностраних дјела Књажевине Црне Горе био је  од 1890.  до  1905.  године. Војвода Гавро Вуковић је један од најталентованијих  дипломата у њеној историји и најважнијих личности друге половине   XIX вијека. Писац је „Мемоара“ у којима је оставио свједочанство о значајним историјским догађајима и њиховим актерима, драгоцјени запис за будуће генерације. Умро је 1928. године у Беранама и сахрањен је код манстира Ђурђеви Ступови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *