30/06/2022

Представљен програм традиционалне манифестације „Беранско културно љето 2022.“

Tрадиционална манифестација „Беранско културно љето 2022.“ почиње 4. јула позоришном представом „Лутка са кревета број 21“ позоришта Бео Арт из Београда, а завршава се 6. августа изложбом слика Винка Стојановића – саопштено је данас на конференцији за новинаре на којој је представљен програм ове најстарије културне манифестације у нашем граду.

Покровитељ 43. по реду „Беранског културног љета 2022.“ је Општина Беране, а организатори свих културно – умјетничких и спортских садржаја су Секретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, јавне установе Центар за културу и Полимски музеј, Туристичка организација и Спортски центар.

Програм овогодишњег културног љета, упркос сталним финансијским тешкоћама, биће разноврстан и намијењен је свим старосним групама, све са циљем да се суграђанима и гостима љето учини љепшим и садржајнијим.

У организацији Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, на Његошевом тргу, биће одржана поетско – музичка и ликовна манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“, која окупља већином умјетнике и ствараоце из беранске општине. Датум одржавања ове манифестације биће накнадно одређен.

ЈУ Центар за културу организатор је двије гостујуће позоришне представе. Представа „ Лутка са кревета број 21“ позоришта Бео Арт из Београда која говори о дугом путу од пакла до живота једне логорашице, биће изведена у понедјељак, 4. јула, а друга позоришна представа „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића играће се 8. јула. Ова представа рађена је у продукцији позоришне куће „Театар Инат“ из Ужица.

У организацији Центра за културу, 9. јула, у Спомен кући Војводе Гавра Вуковића биће отворена изложба слика Драгана Лекића.

Књига „Луча у тами Црне Горе“, књижевника Милутина Мићовића, овогодишњег добитника државне награде „Мирослављево јеванђеље“ биће промовисана 19. јула.

За 29. јул планиран је концерт под називом „Вече оперских дуета, арија и соло пјесама“ Изузетним репертоаром беранској публици представиће се познати умјетници: Весна Дамљановић (клавир), Филип Вучић (баритон) и Анђела Брајовић ( сопран).

Ове године одржаће се XI Међународна умјетничка колонија, која ће од 24.. – 30. јула у етно селу у Калудри окупити умјетнике, академске сликаре из Црне Горе, Србије, Русије и Сјеверне Македоније.

У организацији ЈУ Полимски музеј , 6. августа биће отворена изложба слика Винка Стојановића.

Туристичка организација Општине Беране домаћин је изложбе олдтајмера која ће бити одржана у главној градској улици 9. јула, као и „Шлауфијаде 2022.“ 16. јула. „Thunder fest“ – највећи фестивал за младе на сјеверу Црне Горе, послије двије године прекида због пандемије коронавируса, биће одржан 22. и 23. јула на беранском аеродрому.

Од 18. – 21. јула одржаће се традиционални турнир у малом фудбалу чији је организатор ЈУ Спортски центар.

И ове године Општина Беране, поводом Дана општине, својим грађанима поклања концерт у главној градској улици. О учесницима концерата јавност ће бити накнадно обавијештена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *