11/07/2023

Представљен Зборник докумената „Извјештаји Митра Бакића – црногорског посланика у Цариграду 1885 – 1887“

У Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ синоћ је представљен Зборник докумената „Извјештаји Митра Бакића – црногорског посланика у Цариграду 1885 – 1887“.

Дипломата Митар Бакић рођен је 1852. године у селу Забрђе код Андријевице, у кући која потиче од васојевићког братства Новаковића. Школовао се на Цетињу, Кијеву, Петрограду и Женеви, говорио је више језика, а својим радом подигао је углед црногорске дипломатије сврставши се у ред дипломата високог ранга. Био је дипломатски представник Књажевине Црне Горе у Цариграду гдје је и преминуо 1903. године  одакле су посмртни остаци допремљени у родно Забрђе.

Зборник докумената „Извјештаји Митра Бакића – црногорског посланика у Цариграду 1885 – 1887“ представљају вриједан извор за проучавање црногорске дипломатске и политичке историје и састоји се од 125 извјештаја и 131 депеше коју је Бакић размијенио са Министарством иностраних послова на Цетињу у периоду од три године. Недавно је из штампе изашла и друга књига. Како се чуло на  промоцији, обим сачуване архивске грађе условили су да се његови извјештаји распореде у више томова,  према периодизацији Бакићевог ангажмана у Цариграду, тако да Државни архив Црне Горе, као издавач има у плану штампање још три књиге.

О Митру, његовом раду и зборнику на промоцији су говорили Данило Мрваљевић, в.д. директора Државног архива Црне Горе,  као и  Срђан Пејовић и мр Вукота Вукотић, приређивачи рукописа. Програм је водила  Маја Лутовац, организаторка културно – умјетничких програма у Центру за културу, који је и организатор промоције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *