01/07/2020

Промоцијом књиге „Свјетлост свијетли у тами“ епископа Будимљанско-никшићког Г. Јоаникија почиње „Беранско културно љето“

Традиционална манифестација „Беранско културно љето“ почиње у четвртак, 2. јула, промоцијом књиге „Свјетлост свијетли у тами“ епископа Будимљанско-никшићког, Г. Јоаникија у сали Центра за културу, са почетком у 20 часова.

„За овогодишње културно љето, које ће трајати до 7. августа, припремили смо богат и разнолик програм уз поштовање свих препопрука Националног координационог тијела због појаве коронавируса. Беранци и гости ће имати прилику да бесплатно погледају представе, посјете концерте, али и да присуствују изложбама и књижевним вечерима. Програми ће се одвијати на отвореном, у главној улици, на малом стадиону, али и у сали Центра за културу и галерији Полимског музеја“, казала је директорица Центра за културу, Слободанка Ивановић, наглашавајући да реализација одређених програма зависи од епидемиолошке ситуације у земљи, у наредном периоду.

Посебно нас радује, како је казала директорица Полимског музеја Виолета Фолић, то што ће наши локални умјетници добити више простора и прилику да се покажу у пуном сјају.

„Овакве манифестације треба да служе и као потпора младим људима, умјетницима, да покажу шта знају и да своја знања и умијећа дају посјетиоцима и љубитељима лијепог на дар. Култура и умјетност успијевају да одоле и најтежим временим, а нашом манифестацијом ћемо као и сваке године омогућити свим љубитељима умјетности да уживају у богатом културном и умјетничком садржају, којег су се засигурно зажељели“, рекла је Фолић.

Програм манифестације

2. јул, 20 часова – Промоција књиге Владике Јоаникија

Промоцијом књиге „Свјетлост свијетли у тами“ Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког, Г.  Јоаникија, у Центру за културу, званично започиње „Беранско културно љето “. О књизи ће поред аутора говорити и др Будо Алексић, пјесник и издавач Радомир Уљаревић, Веселин Матовић – главни уредник часописа за српски језик, књижевност и културу ,, Слова“ и Дамјан Ћулафић – уредник часописа ,,Токови“.    

 11. јул, 20 часова – Изложба сликарке Мире Гарчевић

У галерији Полимског музеја биће уприличена изложба академске сликарске Мире Гарчевић Вујановић. Живи и ради у Подгорици. Учесница је бројних ликовних колонија. 2002. године имала је самосталну изложбу у овом музеју. Члан је удружења ликовних умјетника Црне Горе.   

15. јул, 20 часова – Вече класичне музике

Вече класичне музике у Центру за културу

Наступају: Анђела Брајовић , магистар соло пјевања и Наталија Дјаченко, пијанисткиња.

Обје су професорице су у Школи за основно музичко образовање у Беранама.

Од 15. до 20. јула – Међународна ликовна колонија

Колонија ће окупити седам реномираних умјетника из Црне Горе. За разлику од раније ове године неће бити присутни умјетници из иностранства због појаве коронавируса.

16. јул, 20 часова – Промоција књиге Влајка Ћулафића

У сали Центра за културу биће одржана промоција књиге ,,Јесам ли жив, Боже?“ Влајка Ћулафића – српског интелектуалца, књижевника, новинара и књижевног критичара. Он је човјек који је остварио запажене резултате на пољу књижевног, новинарског и свеукупног стваралаштва за шта је добио низ значајних одликовања и признања, и који је засигурно био један од најугледнијих и најзначајнијих књижевних стваралаца на овим просторима.

19. јул, 11 сати – Изложба олдтајмера

У улици Игумана Мојсија Зечевића (главна улица)  биће одржана шеста по реду изложба олдтајмера, у организацији Туристичке организације Беране. На овој изложби која увијек изазове велико интересовање, учестоваће неколико десетина аутомобила , али ове године само излагача из Црне Горе . Изложба олдтајмера је постала традиционална и препознатљива, као једина ове врсте на сјеверу државе.

 20. јул, 20 часова – Промоција књиге Миомирке Саичић

 У галерији Полимског музеја биће одржана промоција књига ,,Месечева соната“ и Недовршена соната“, пјесникиње Миомирке Мире Саичић. Ауторка пише поезију и прозу.

 Од 20. до 23. јула

На Стадиону малих спортова, у организацији Спортког центра, одржаће се традиционални турнир у малом фудбалу „Беране 2020“. Пријаве екипа су у току.

 21. јул, 11 сати – Свечана сједница СО Беране

 Свечана сједница у сали Центра за културу поводом Дана општине

21. јул, 21 час – Концерт за Дан општине

Концерт поводом Дана општине у главној улици 

24. јул – 20 часова

У сали Центра за културу биће уприличена промоција књиге ,,Језичке одређенице“ аутора Милоша Вулевића. Ријеч је о дјелу чувеног професора српског језика беранске Гимназије, које садржи текстове књижевне критике и обајвљује се постхумно.

25. јул, Шалуфијада

На главној градској плажи биће одржана једниствена спортско-забавна манифестација “Шлауфијада”, коју организује локална Туристичка организација.

29. јул, 20 сати – „Ладица ђинђува по тргу просута“

Културно-умјетничка манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“ одржаће се на Његошевом тргу, у организацији Општине Беране.

 Ова манифестација окупља домаће умјетнике, глумце, сликаре и музичаре. Заузела је високо мјесто на љествици културних дешавања у Беранама.

Како ,,Ладица“ носи много ширу поруку од једнодневног програма, кроз ову манифестацију, чији је концепт – умјетност на улици, у наредним годинама биће урађено неколико мурала на већим јавним површинама.

1. август, 20 сати – „Балканско медитеранско вече“

Музички догађај „Балканско медитеранско вече“ биће одржан у сали Центра за културу.

Учествују : мр Зорица Белић – оперска солисткиња и др Љубинко Лазић – вођа гудача Београдске филхармоније.

7. август, 20 сати – Изложба ,,Рано хришћанство Полимља – нова археолошка истраживања“

У галерији Полимског музеја одржаће се изложба ,,Рано хришћанство Полимља – нова археолошка истраживања“ .

Под покровитељством Општине Беране, организатори Беранског културног љета су јавне установе Центар за културу и Полимски музеј, Туристичка организација Беране, општински Секеретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО и Спортски центар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *