06/10/2023

У Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ обиљежен Национални дан подизања свијести о библиотекама

Презентацијом корисничких сервиса и услуга које могу добити у библиотекама, јуче је у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“ обиљежен Национални дан подизања свијести о библиотекама.

Презентацији су присуствовали ученици ССШ „Вукадин Вукадиновић“ у пратњи Маје Додић, професорке књижевности који су бесплатно добили годишње чланске карте библиотеке.

О улози и значају библиотеке, њеном историјату и првим почецима писмености на овом подручију, као и о књижном фонду, кадровима, медернизацији и издавачкој дјелатности ученике је упознала Марија Иритано, библиоткарка.

„Библиотеке данас не могу у потпуности одиграти своју улогу ако њихово функционисање није подржано савременом информационом и комуникационом технологијом. Народна библиотека „Др Радован Лалић“ тренутно располаже са 27.000 публикација и запослени су увијек на располагању како ученицима тако и студентима за помоћ приликом набавке литературе“ – истакла је Иритано.

Иначе, Национални дан подизања свијести о библиотекама одржава се 5. октобра  сваке године  на иницијативу Централне универзитетске библиотеке. Тога дана, у склопу акције „Библиотека за студенте“ у 20 народних библиотека у Црној Гори студенти имају право на бесплатну чланарину без обзира дали студирају на државним или приватним факултетима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *