05/05/2023

У Народној библиотеци представљена збирка поезије „Ничија шћер“ Саве Радуловић

Збирка поезије „Ничија шћер“ Саве Радуловић, пјесникиње из Никшића представљена је синоћ у Народној библиотеци „Др Радован Лалић“.

Сава Радуловић је рођена 1980 . године у Никшићу гдје  је након студија на Филозофском факултету стекла звање професора руског језика и књижевности. Аутор је збирке поезије „Пјесмом те ћутим“ и романа „Талик“, као и сценарија за дугометражни филм „Бездан“. Бави се писањем афоризама и драма, као и преводилаштвом са руског и на руски језик. Њени поетски радови објављени су у бројним зборницима, интернет порталима и у дневним новинама. Члан је Удружења књижевника Црне Горе.

Говорећи о стваралаштву Радуловић, књижевник Милутин Мићовић истакао је да је својом поезијом Сава успјела да нас њене ријечи дотакну и пробуде у нама она најтананија и најљепша осјећања и да нас обузме осјећај племените тишине коју изазива пјесничка ријеч „срне међу звјеровима“, како је назвао пјесникињу.

Др Радоје Фемић, књижевни критичар  нагласио је да насловна синтагма збирке „Ничија шћер“ показује експлицитну потребу дислоцирања од црногорске фолколорно менталитетске матрице у којој се легитимизација црпи из туђе, а не из властите суштине.

Сихове из збирке „Ничија шћер“ горила је Наташа Лалатовић, пјесникиња, као и ауторка која се захвалила ЈУ Центар за културу на организацији ове промоције.

„Зовем се пјесник, јер другог имена немам, мојим венама тече мастило, по занимању сам човјек, мада такви ником не требају“, стихови су пјесникиње Саве Радуловић са којима је Маја Лутовац, организаторка културно – умјетничких програма у Центру за културу, као модераторка програма завршила ово вече.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *