17/06/2024

Завршени радови на адаптацији крова на објекту ЈУ Центар за културу

У сарадњи са организацијом ГИЗ, Општина Беране недавно је реализовала пројекат „ ЛЕА – Локална енергетска акција“ у оквиру којег су главне активности биле на извођењу радова на адаптацији крова на објекту ЈУ Центар за културу Беране.

На свечаности поводом завршетка радова којој су присуствовали представници Њемачке амбасаде у Црној Гори, делегације Европске уније , Њемачког друштва за међународну сарадњу и Заједнице Општина, као и представници локалне управе, присутне је, у име домаћина поздравила Тамара Кењић, директорка Центра за културу. Она је истакла да обзиром на старост објекта, радови на адаптацији крова су били неопходни како би се обезбиједило дугорочно рјешење за проблеме са којима се ова установа суочава годинама.

„ Адаптацијом крова ријешен је вишедеценијски проблем који је неповољно утицао на сам рад установе, посјећеност и успјешну реализацију програмских активности. Реализацијом овог важног пројекта услови за рад су се додатно побољшали. Овај пројекат представља значајан корак напријед у нашим напорима да обезбиједимо сигурније, удобније и функционалније окружење за све посјетиоце и запослене.  ЈУ Центар за културу је у претходном периоду посвећено радила на побољшању услова за рад у установи. Реновиране су и уређене готово све просторије у згради, завршени су радови на инсталацији система гријања у оквиру пројекта који се финансирао из фондова ЕУ. Сви ови пројекти допринијели су да Центар за културу сада има адекватне услове за реализацију програмских активности током цијеле године“ – казала је Кењић уз захвалност свим партнерима који су радили на овом пројекту.

Како се чуло на свечаности, коришћењем иновативних изолационих материјала, овај пројекат је показао практичне и еколошке предности и послужио као модел другим општинама. Захваљујући новом и енергетски ефикасном крову, предвиђено је да ће  Центар за културу смањити потрошњу електричне енергије за 23,33%, чиме ће се остварити значајне уштеде.

 Ова иницијатива има за циљ да културне активности у Беранама учини доступним и одрживим, инспиришући друге заједнице да слиједе овај примјер како би унаприједили културну разноликост и учешће у културним активностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *